KALINLAŞMIŞ VE DEFORME OLMUŞ TIRNAK BAKIMI NEDİR ?
Tırnağın dış kısımlarının tırnak yatağında dönüp kalınlaşması, kabalaşması, sertleşmesi ile ortaya çıkan duruma pençe tırnak (Onikogrifozis) deniliyor. Genellikle ayak başparmağında görülen bu sorun yaşlılarda daha çok ortaya çıkıyor. Halluks valgus gibi anatomik bozukluğu ve keratinizasyon bozukluğu olanlarda daha sık görülmekle birlikte kronik travmalara bağlı ve tamamen idyopatik de olabiliyor.
Dolaşım bozukluğu, kalp – damar ve şeker hastalıkları, tırnağın dışarıdan almış olduğu travmalara bağlı olarak gelişen baskılar sonucunda ayak tırnaklarında kalınlaşmalar yaşanması söz konusu olabiliyor. Sürekli olarak baskı alan tırnak, alt dokularını ve tırnağın canlı kısmı olan matriskini korumak amacı ile baskıya karşı kalınlaşmaya başlayabiliyor. Kalınlaşmış tırnaklar kontrol altına alınmadığı takdirde ağrıya sebep olmasının yanı sıra sosyokültürel hayat içerisinde estetik açıdan da kişiye rahatsızlık yaratabiliyor.
Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Nedir?
Tırnakların yanlış kesilmesi, yanlış ayakkabıların kullanılması, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, travmalar, tırnakların yenilmesi sonucunda el ve ayak tırnaklarında oluşan şekil bozukluklarının yanı sıra tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak tanımlanıyor.
Kalınlaşmış (Grifotik) deforme tırnak çoğunlukla mantarlı tırnakla karıştırılabiliyor. Ancak tırnaktaki kalınlaşmalar ve deformasyonlar birbirinden farklılık gösterebiliyorlar.
Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Nasıl Tedavi Edilir?
Kalınlaşmış deforme tırnak tedavisinde sorun yaşanan tırnak, ağrısız ve kanamasız olacak şekilde olabildiğince inceltiliyor. Uygun görülmesi durumunda jel uygulaması yapılıyor ve tırnak periyodik olarak kontrol edilerek gelişim durumu inceleniyor. Darbe sonucunda ya da farklı nedenlerden dolayı şekli bozulmuş olan tırnaklar tekrar şekillendiriliyor ve tırnaklardaki deformasyonlar düzeltiliyor.