Adres

Gazi Süleyman Paşa Mah, Trakya İnş, Mevlevihane Cd. D:C Blok, No:41, 17360 Gelibolu/Çanakkale

NASIR NEDİR ?

Nasır nedir, deride oluşan yoğun kalınlaşma diğer adı ile keratinleşmedir. Ayaklarda oluşan en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Nasırlar cilt üzerine üst üste tekrarlanan sürtünmeler ya da sürekli basınç ile gerçekleşir. Sıklıkla, ayakta oluşan ayak nasırı nedeni ayakkabı içinde ayağın oturmayıp hareket etmesidir. El nasırı ise çoğunlukla işlerden oluşan sürtünme ve basınçtan meydana gelir.

Nasır Başlangıcı
Nasır başlangıcı, basınç ve sürtünmenin yoğun olduğu bölgede vücudumuzun kendisini korumak için savunma sistemini devreye sokmasıyla keratin doku artar ve nasır oluşumu başlar. Devam eden basınç ve sürtünme ile daha derinlerde olan kan damar ağı, sinirler ve yeni doku üreten derinlerdeki deri katmanları etkilenir ve ağrı oluşumu başlar. Mevcut kemik deformiteleri, basma kusurları, sıkı ayakkabılar ve yüksek ökçelerin nasır oluşturabilmesine karşılık parmak üstleri, parmak araları, ayak tabanı, topuk altı ya da topuk arkasında nadiren de tırnak altları ve kenarlarında da oluşabilir.
Yapılan bazı sporlar sırasında ayakların aldığı darbeler nasırlanma riskini arttırır.

Nasır Bakımı
Nasır bakımı yapılırken en önemli unsur baskı ve sürtünmenin ortadan kaldırılmasıdır. Nasır parmak arasındaysa, ise pamuk ya da özel silikon yastıkçık veya halka kullanılmalıdır. Bazen de kişiye özel ortopedik tabanlık veya ayakkabıların kullanımı gerekebilir. En doğru bakım doğru aralıklarla yapılacak nasırın temizlenmesidir. Kullanılan nasır bantlarının çok fazla başarılı olmaması ya da şeker hastalarına içinde bulunduğu asitli madde sebebi ile rahatsızlık vermesi sebebi ile nasır bakımı ile temizleme yapılır.
Temizleme işleminden sonraki süreçte nasırın tekrardan oluşumunun engellenmesi için nemlendirici kullanımıdır. Uygun oranda üre içeren nemlendirici kremler nasır oluşumunu engeller. Bu kremler Medikal bakım yapan ayak sağlığı merkezinde bulunmaktadır. Nasır bakımından sonraki nasır bakımları, nasırın vaziyetine göre 3-4 haftalık periyotlarla tekrarlanmasında fayda vardır.